2014. május 7., szerda

Spanyolok a spanyolokról

Mióta Spanyolországban vagyok, egyre kevésbé van meg az a merev elképzelésem, hogy van olyan nemzet, hogy "spanyol". Bár korábban is hallottam már róla, hogy Spanyolország milyen sokszínű, bla bla bla, de úgy mélységeiben nem filozofáltam el azon, hogy ez mit jelenthet.

Spanyolországban összesen 17 autonóm tartomány van, ebből én még csak ötben jártam. Alicante Valencia tartományban van, aztán néha átlátogatok Murcia tartományba a cartagenai buddhista haverokhoz, akkor Malaga ugye Andalúziában van, most voltam Galiciában, illetve Madrid és környéke is egy külön autonóm tartomány.
Remélem mostmár mindenkinek minden világos! :D
Azt nem tudom pontosan, hogy minden tartományban két nyelven van-e minden kiírva, de gyanús, hogy igen sokban. Bocsi, hogy mindig erről panaszkodom, csak kicsit megtépázza az idegrendszeremet, hogy próbálkozok a spanyollal, próbálkozok, de mindhiába, mert a valenciai nyelv annyira máshogy hangzik, hogy végül úgysem értek semmit. Például spanyolul úgy van az, hogy "Megyek", hogy "Me voy", valenciaiul meg "Vaig". Hasonlít, hasonlít, persze. Nem mondom, hogy nem... Vagy spanyolul az, hogy "csak", az úgy van, hogy "sólo", valenciaiul meg "nómes". Na tessék.

Megpróbálom összefoglalni néhány pontban, hogy eddigi tapasztalataim alapján mit gondolnak a "spanyolok" a "spanyolokról". Mindezt azért, mert engem nagyon szórakoztat! Ja és hozzáteszem, hogy valószínűleg a teljes kép kb. <1%-ával rendelkezem, biztos lehetne egy doktori disszertációt írni ebben a témában. :D

Eddig a legkritikusabb bandának a galiciaiak bizonyultak, akik szerint:
  • "Az andalúziaiak? Azok a cigányok...!" XD
  • "A katalánok? Azok a zsidók...! Amikor annak idején XY király kizavarta a zsidókat Spanyolország területéről, a katalánok területén keresztül menekültek, na azóta lettek a katalánok olyan fösvény banda! Hogy azok állandóan a fogukhoz verik a garast!"
Egy andalúziai a gallegokról [gajjégó = galiciai ember :))) ]:
  • "Nyeeeeeh, azok a gallegok. Azok aztán nem kedvesek, majd meglátod. Mufurc, fafejű banda!"
Egy valenciai véleménye:
  • "Hát igen itt mi délen nagyon kedvesek és nyitottak vagyunk, de az északiak..."
  • "A katalánok [Barcelona stb.] azok nagyon távolságtartók"
  • "A madridiak? Azok a sznobok! Hétvégente tele van velük a part, nagyon fenthordják az orrukat"
Egy másik valenciai véleménye a katalánokról:
  • "Aaaaj, igen, el akarnak szakadni Spanyolországtól. Így aztán mindig mindent fordítva kell nekik csinálni, mint a többi tartomány. Azéris! Majd ők megmutatják...!"
Azt hiszem, még fogok további kutatásokat végezni a témában... :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése